A szén-monoxid színtelen, szagtalan és íztelen gáz, mely a földgáz, fa, szén, faszén, fűtőolaj, parafin, benzin, propán, bután, stb. anyagok égése nyomán keletkezik, de például a cigaretta füstje is tartalmaz szén-monoxidot. Erősen mérgező gáz és mivel jelenlétét emberi érzékszervekkel nem lehet felismerni, a szén-monoxidot „Néma gyilkos”-nak is nevezik. Kémiai képlete: CO.

A szén-monoxid sűrűsége közel áll a levegőéhez, annál csak kicsit könnyebb. Fizikai tulajdonságai nagyon hasonlóak a levegő 78%-át kitevő nitrogén jellemzőihez. Ezért a szén-monoxid bár jellemzően felfelé száll, a levegővel kis légáramlás hatására is erősen keveredik, így helyiségen belüli rétegződést gyakorlatilag nem mutat (plafonon nem gyűlik össze). Sokan azt hiszik, hogy lefelé száll, ami nem igaz. Lent jellemzően a borospincében keletkező szén-dioxid (CO2) gyűlik össze.

Szénmonoxid érzékelőknél általában a drágább típusok a megbízhatóbbak, amelyek rendelkeznek szakhatósági vizsgálati jegyzőkönyvvel, műbizonylattal. Szerelés esetén vagy ha csak ilyen készülék beszerzésére van szüksége, rendelkezésére állok. Fontos tudni, hogy a készülékek érzékelőjének elhasználódása miatt akár évente, kétévente is szükséges lehet a készülék vagy az érzékelő cseréje (kiskereskedelmi forgalomban kapható készülékeknél).

A szén-monoxid mérgezés figyelmeztető jelei

Veszélyes szén-monoxid képződésre, illetve enyhe szén-monoxid mérgezésre utaló jelek lehetnek:

  • Ha a gázláng a tűzhelyen, fűzőlapon, kazánban helyenként sárgás színű.
  • Kémény bekötések helyén, vagy a kémény vonalában a falon kormozódás tapasztalható.
  • Influenza jellegű tünetek láz nélkül.
  • A házban lakó kisállatok (kutya, macska, tengerimalac, stb.) váratlan megbetegedése vagy halála.
  • Ha a család több tagjának is egyszerre alakulnak ki hasonló tünetei.
  • Ha a tünetek (fejfájás, szédülés) gyorsan elmúlnak, ha elhagyja a lakást, de rövid időn belül újra jelentkeznek, miután hazaér.
  • Ha a tünetek szezonálisan jelentkeznek, például jellemzően a fűtési szezonban.

A jellemzően gázkészülékek meghibásodásából vagy egyéb okból fellépő nagy mennyiségű szén-monoxid beáramlásnak azonban nincsenek a fentiekhez hasonló jelei, ezekben az esetekben csak egy megbízható szén-monoxid riasztó adhat elegendő védelmet családjának.