Jó szerelő már ránézésre megmondja, hogy az égő terhelése a kívánt értékre van-e beállítva, magyarul túl sok gázt kap-e az égő? Ez egyébként az idő előtti kiégéshez vezet, ami pedig dobcserét igényel. Gázkonvektor hatásfokát a következő módokon lehet ellenőrizni, javítani.

A hatásfokot persze nemcsak ránézésre, de műszeres vizsgálattal is lehet ellenőrizni. A nyomásszabályzót ennek megfelelően kell beállítani. Egy ilyen szakszerű beállítás akár 25 százalékos gázmegtakarítást is eredményezhet!

A konvektorban van egy beépített termosztát, ami a készülék ki- és bekapcsolását szabályozza. Ha a termosztát folyadékszintje nem megfelelő, a konvektor később kapcsol ki, mint kellene és korábban kapcsol be, mint kellene. Bizonyára nem kell magyarázni, hogy ez indokolatlan gázfogyasztást eredményez.

A megoldás: 

  • tisztítás, karbantartás
  • termosztátcsere
  • gázszelep csere (van amikor az ún. „békazár” már kikeményedik, ezáltal a termosztát be- és kikapcsolási értéke változik. Ez termosztátcserével nem szűnik meg, ilyenkor a gázszelepet kell kicserélni. Az új gázszelep már tartalmazza a termosztátot is.)

A konvektor „feltúrbózására” tehát a karbantartás és tisztítás a legjobb megoldás. Lehet még a konvektor mögött a falra hőálló és hővisszaverő fóliát helyezni (hőtükör), ez nem túl szép, bár lehet hogy a hőérzetet javítja. Én ezt a módot nem ajánlom, mert az égéstermék elvezetése magas hőmérsékleten zajlik és füstcső vagy parapet a hőtükörhöz érve gyulladást okozhat! Ha mégis emellett döntünk, legyünk nagyon körültekintőek, a fólia ne érjen a kivezető csőhöz! Csak a saját felelősségre alkalmazza!